Barok in Mechelen en 2 triptieken van Rubens

Barokke kunstwerken komen in een museum zelden tot hun recht. Ze missen de omkadering van kerk of paleis Barok is immers een Gesamtkunst waarin elk element een onderdeel is van een groter geheel.
Historisch Mechelen puilt  uit van barok. Niet alleen de barokkerken zelf, ook de gotische werden na de godsdienstoorlogen van de 16de eeuw bijna allemaal voorzien van een modieus, eigentijds decor. De katholieke contrareformatie had de liturgie immers diepgaand gewijzigd. En nieuwe functies vereisten nieuwe, aangepaste meubelstukken. De namen van onze houtsnijders en steenkappers zijn bij het publiek grotendeels onbekend, maar hun opleidingsniveau was zeer hoog, hun werken van topkwaliteit.

Op onze wandeling door Mechelen bezoeken we 2 zuivere barokkerken en bewonderen we het barokinterieur van de St Rombouts kathedraal en de St Janskerk. Het neusje van de zalm zijn twee unieke triptieken van Rubens: de Aanbidding der Wijzen en de Wonderbare Visvangst.

Rubens leverde de Aanbidding der wijzen in 1617 aan de kerkfabriek af, waarbij hij het werk nog eigenhandig ter plaatse retoucheerde. De zijluiken stellen episodes vooruit het leven en de marteling van St Jan de Doper en St Jan de Evangelist. Deze prachtige triptiek vormt een onderdeel van het hoofdaltaar.
De Wonderbare Visvangst werd door de Mechelse vissersgilde bij Rubens besteld en vond in 1619 haar plaats in de zuidelijke dwarsbeuk waar ze nu nog staat en gedurende 1 jaar gerestaureerd wordt. We kunnen dit ter plaatse volgen.. 


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x